Château de Rastignac

Château de Rastignac

Den utrolige historien om Château de Rastignac

Årets sommerferie skulle tilbringes hjemme i Frankrike. Jeg bestemte meg for at vi skulle dra til Dordogne i Périgord, et område som ligger ca. 2 timers biltur øst for Bordeaux og derfor enkelt å nå med Norwegian.

På nettet fant jeg Château de Rastignac som var til leie. Den eneste informasjonen jeg fikk om slottet var at det var topp oppusset og var modell for The White House. Dette kan bli gøy, tenkte jeg.

Dagens eiere av slottet hadde ordene sine i behold: Slottet var utrolig renovert etter at det hadde blitt brent ned til grunnen i 1944 av Tyskerne. Men hvorfor brente de slottet? Det var liksom ikke særlig tysk å brenne ned kulturminner og særlig ikke på fransk jord.

 Med Monet, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Van Gogh og Renoir i kjelleren?

Nysgjerrig som jeg er begynte jeg å spørre lokalbefolkningen i landsbyen og det viste seg at slottet huset en utrolig historie: Den tidligere eieren av slottet, Mme Lauwick, fraktet en kunstsamling på 33 bilder av blant andre Monet, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Van Gogh og Renoir fra Paris til slottet i 1936 hvor de ble gjemt. Samlingen tilhørte den velrenommerte jødiske kunstsamleren, Bernheim fra Paris.

Dordogne var nær å slippe unna krigen da det lå helt på grensen til den frie sonen. Men ikke nær nok dessverre. Tyskerne inntok slottet og ble klar over at her skulle Bernheims kunstsamling være gjemt. Göring la press på den lokale kommandanten om å finne skatten, men uten resultat. Som en hevn for at Mme Lauwick hadde gjemt en jødisk kunstsamling ble slottet brent ned i samme aksjon der 70 jødiske flyktninger som gjemte seg i område ble deportert til en av utryddelsesleirene den 30 mars 1944.

Historien slutter ikke med denne tragiske hendelsen for da Mme Lauwick ikke hadde noen arvinger avslørte hun aldri hvor kunstsamlingen ble gjemt på slottet. Så siden den gang har alle i landsbyen laget sine egne teorier om hvem som er den innvidde til Mme Lauwick. For alle er skjønt enige om at hun ikke har kunnet gjemme skatten uten en lokal medhjelper.

En fasinerende historie som tilhører et utrolig sted der vi har vært så heldige og tilbringe årets sommerferie.

P.S: Skulle jeg finne skatten så vil jeg holde det hemmelig som Mme Lauwick

knowledge

 


 

Få historiene, hent inspirasjonen