IQ og Søvn

IQ og Søvn

Nå er det skolestart og tilbake til hverdagsrutinene. Min datter liker ikke å sove. Sommerferien passer derfor perfekt for henne for da kan hun til en viss grad regulere sin egen søvn. Nå derimot skal iskrem erstattes med grovbrød og badestrand med skolebenk og lærdom. Da viser moderne forskning at søvn er særdeles viktig.

Hvorfor må vi sove så mye?

Søvn viser seg å være avgjørende for læring. Under søvnen kvitter kroppen seg med avfallsstoffer og fyller opp hjernen med signalstoffer som vi behøver for neste dag. Dessuten jobber hjernen mens vi sover med å fordøye dagens inntrykk og lærdom for så å plassere det i langtidsminnet hvor alt blir satt sammen i en større kontekst som gir en mer helhetlig mening.

Den biologiske klokken

Ikke bare er den biologiske klokken nådeløs med aldringsprosessen. Den forskyver også klokken til de unge slik at de har vanskelig for å sovne til rett tid for å kunne få den søvnen de behøver før en lang skoledag. Derfor klager mange unge at de er trøtte midt på dagen.

Hva kan vi gjøre?

Først og fremst kan vi gi de unge litt mer forståelse når de er trøtte og slappe nå som forskningen bekrefter at dette er en tid i livet hvor søvn er vanskelig. Vi kunne også foreslå å innføre en ”siesta” i skoletiden eller en senere skolestart.

icon for taras brev 

 

 
 


Få historiene, hent inspirasjonen