Litt om egyptisk bomull, percale og sateng

Historien og lærdommen om Bomull

På tide å ta en liten tur til skolebenken igjen og lære om Bomull! Vi ønsker at alle er så informert som mulig, da dette hjelper med å ta bevisste valg, og vil derfor dele all kunnskap vi har om godt sengetøy! Så la oss starte med Bomull og hvordan det blir spinnet, behandlet og vevd.

Kjemmet Bomull

Kjemmet bomull er bomullsgarn som er blitt kjemmet for å fjerne korte fibre. Omtrent 30 % av bomullsfibrene er fjernet i løpet av denne behandlingen som naturligvis gjør det endelige produktet dyrere, men resulterer i en jevnere vev i god kvalitet som ikke vil danne knopper, noe som er viktig når det gjelder sengetøy. I tillegg er vårt eget bomull langfibret egyptisk bomull som vi mener gir den ultimate luksusen når det gjelder sengetøy.
Farging kan enten gjøres ved farging av garnet før man vever, noe som resulterer i det som kalles garnfarget stoff. Det vevde stoffet kan også farges etter veving.

Behandling av bomullstoffet

Mercerization er en behandling av bomullsstoffet og trådene som gir det et skinnende utseende. Fremgangsmåten for mercerisert bomull er å sette bomullstrådene eller det ferdig vevede stoffet inn et natriumhydroksid-bad som er nøytralisert med et syrebad. Denne behandlingen øker glans og styrke, forbedrer affinitet til fargestoff og motstand mot mugg, i tillegg til at det minker loing. Bomull med lange fiberlengder som vår egyptiske reagerer best til mercerisering.

Sanforization er en prosess som anvendes til behandling av bomullsstoffer. Det er en fremgangsmåte for strekking, krymping og fiksering av veven i både lengde og bredde, før skjæring og produksjon, noe som minimaliserer krympingen som ellers ville oppstå etter vask.

Singeing brukes for å fjerne løse fibre som stikker ut fra overflaten på tekstilvarer. Ved anvendelse på stoffer som inneholder bomull, resulterer dette i bedre fargeegenskaper, forbedret glans, en glattere overflate, bedre klarhet ved trykking av mønstre, forbedret synlighet av stoffets struktur, mindre pilling og redusert forurensning gjennom fjerning av lo og ujevnheter.

Calendrering er avslutningsprosessen som brukes på tekstiler hvor stoffet er brettet i to og passert under valser ved høy temperatur under press som polerer overflaten og gjør stoffet glatt og skinnende.

Pilling er dannelsen av små, raggete kuler på overflaten av et stoff. Det trekker fra stoffets utseende, slik at det ser gammelt og slitt ut. For å unngå pilling bør man bruke kjemmet og mercerisert garn med lange fibre.

Vi vet at dette er mye informasjon, men det gir kanskje et inntrykk av hvor mye arbeidet som går inn i et sengetøy av god kvalitet. Når vi velger vårt stoff så er dette basisen før vi begynner å snakke om veving og andre detaljer.

Sateng og Percale - to veveteknikker 

Sateng er en vevemetode og ikke en type bomull. Her hos Tara Anthun fokusere vi på egyptisk bomull sateng.

Vevingen gir en blank og glatt overflate da teknikken er at det ikke veves med annenhver tråd over og under, men minimum 4 over varpen (innfellingen). Det gjør at det trådene over nærmest flyter og gir derfor en utrolig mykhet og en høyere glans.  For å unngå pilling man bør bruke kjemmet og mercerisert garn med lange fibre. For beste sateng skal en også se på trådtettheten (TC). Den forteller ganske enkelt hvor mange tråder det er brukt per kvadrat tomme. Vår egyptiske bomull sateng har en trådtetthet på 300 TC. Det skal også nevnes at sateng på grunn av sin veving ikke er like slitesterkt som percale, men vær sikker på at det holder lenge - bare ikke så lenge som et dongeri stoff. 

Percale er et tettvevd rent stoff som gjenkjennes ved en jevn, skarp og slitesterk overflate uten glans. Percale beskriver vevingen av stoffet, ikke selve innholdet. Derfor kan percale være en blanding av 50 % bomull og 50 % polyester, 100 % bomull, eller en blanding av andre stoffer i hvilket som helst forhold. Vi benytter oss utelukkende av ren langfibret Egyptisk bomull. En percalevev har som regel trådtetthet på 180 eller høyere, og er merkbart strammere enn standard typer vev. Vår percale starter på 200 TC.

Nå vet du hva du skal spørre om neste gang du kjøper sengetøy! Eller så er det bare å bestille på nettet her, eller komme innom butikken i Camilla Colletts vei 11 på Frogner. Velkommen.


kjøpsknapp
Få historiene, hent inspirasjonen